2013. október 27., vasárnap

Hello Ausztria!

Anyukám barátnője Uniós pályázatokkal foglalkozik és delegálnia kellett Vasvárról két főt, aki kimegy Ausztriába és tanul az okos szomszédainktól pár dolgot. Édesanyával mi kaptunk az alkalmon. Végül is ki ne akarna két napot eltölteni a hegyek között? :) 
Első nap megnéztünk egy gyárat, ahol környezetbarát kazánokat csinálnak. Állítólag annyira alacsony a káros anyag kibocsátásuk, hogy külön mérőberendezést kellett kifejleszteni, hogy egyáltalán meg lehessen állapítani, hogy mennyi. Délután egy kisvárosban voltunk, ahol újrahasznosítással csinálnak energiát. Ne várjatok tőlem szakmai ismertetést, nagyon nem értek a dolgokhoz, mondjuk az biztos, hogy tátott szájjal hallgattam, hogy még a levágott füvet is átalakítják energiává.
A szállásunk nagyon szép volt. Egy több mint 1000 méter magas hegy tetején volt egy 64 fős település, ahol két polgármester volt, két színház működött, volt egy 3 csillagos szálloda és sípálya is. Na itt megint kikerekedtek a szemeim. Az idő csodálatos volt, pedig elég sokat bosszankodok, hogy október végén még mindig ilyen jó idő van és én nem tudom hordani a téli ruháimat, de kirándulni tökéletes volt. Annyira jó volt a levegő, hogy az éjszaka simán végigaludtam 10 órát, ami nálam nagyon nagy szó!
Másnap megnéztünk egy méhészetet, amitől kicsit féltem, ugyanis bár nem vagyok allergiás a méhcsípésre, de mindenféle fekete-sárga csíkos repkedő élőlénytől halálosan rettegek (egyszer még fizika óráról is kifutottam, mert egy méhecske szabályszerűen kiszemelt magának...esküszöm nektek, hogy a rejtett agresszióit rajtam akarta kiélni). De szerencsére egyetlen egy darab méhecskével sem találkoztam. Nagyon érdekes volt, hogy a régióban a termelők egymást segítik, és bármilyen terméket is készítenek, csak egymástól szerzik be az alapanyagokat. Én nem szeretem a mézet magában, de itt annyira finom volt minden, hogy csak úgy kanalaztam a különböző ízesítésű dolgokat magamba. Apunak hoztunk haza mézlikőrt, a pici öcsinek mézes gumicukrot, szóval mindenki nagyon boldog volt, mikor megértünk. :) Délután egy almatermő vidéket néztünk meg. Fogalmam sincsen hány kilométeres úton mentünk keresztül (ami valószínűleg csak a töredéke volt az egésznek), de ameddig a szemünk ellátott csak almafát láttunk. A hölgy, aki körbevezetett minket és bemutatta a gyártási folyamatot, tartott egy kis kóstolót. Rólam tudni kell, hogy nagyon szeretem a pálinkát. Még mindig tartom magamat ahhoz, hogy a jó magyar házi pálinkának nincsen párja (most dúdolom, hogy 'pálinka szerelmem légy az enyém'), és itt nagyon finom snaps-szal itattak minket. :)
Valamilyen okán fogva, hazafele egy Interspar-nál álltunk meg vásárolni. Két utcával lejjebb volt egy rész, ahol egymás hegyén-hátán álltak a drogériák, de természeteseng arra nem volt idő, hogy oda elmenjünk. De mivel utazás előtt megfogadtam, hogy nem jövök haza szépségápolási termék nélkül, amiről legalább egy rövid kis tesztet tudok nektek írni, így a méhészetben vettem egy ajakápolót, ami nélkül azóta egy tapottat sem mozdulok :)
Ha Passail-ban jártok és ugyanúgy küszködtök azzal, hogy kiszárad a szátok, mint én és eddig még semmilyen 'csodaszer' nem használt, mint nekem, akkor mindenképpen keressétek fel a Kreiner család kisboltját és vásároljatok be egy vagonnyi 'Propolino'-t mert ez aztán tényleg nagyon szuper! Soha nem nézem egy termék összetevőit, ami lehet, hogy baj, de engem ez egyszerűen nem foglalkoztat, de szerintem ebben az ajakápolóban semmi olyan anyag nincsen ami hosszú távon káros lenne a szervezetünkre, vagy a környezetre. A csomagolása a Labellora hasonlít, masszív, szerintem bírni fogja a rendszeres használatot. Az illata nagyon kellemes, nekem nem kifejezetten hasonlít a mézre, bár anyukám szerint igen. A propolisz (más néven a méhszurok) egy viaszszerű anyag, ami gyulladáscsökkentő, gátolja a hámosító baktériumok szaporodását, valamint erősíti az immunrendszert. Használat esetén, azonban győződjünk meg, hogy nem vagyunk-e rá allergiásak. Mikor elkezdtem használni a szám nagyon cserepes és száraz volt. Felvitelkor nagyon kellemes érzés, jól hidratája az ajkakat, szépen beszívódik, és nem kell állandóan újra és újra felkenni, mert tényleg nagyon jól végzi a dolgát. Hat napja használom reggel és este, azóta eltűnt a csúnya szárazság és bármilyen rúzs szépen mutat a számon. Próbálok minél jobban spórolni, mert félek, hogy nem lesz utánpótlás, ha el fog fogyni :(
Jól kipihentük magunkat ebben a két napban, finomakat ettünk, érdekes dolgokat tanultunk, nagyon jól éreztük magunkat. Ha tehetitek mindenképpen látogassatok ki Ausztriába, mert csodálatos tájakat lát az ember. Az iskolásoknak üzenem, hogy pihenjék ki magukat az őszi szünet alatt! :)

Milla puszi: Fanetto

1 megjegyzés: